top of page

Pentueilmoitukset

PENTUILMOITUSTEN VASTAANOTTAJA

 

Miira Häggblom

chp.pennut (at) gmail.com

​

​

YLEISIÄ OHJEITA

 

Pentue suunnitteilla -ilmoitus otetaan vastaan aikaisintaan 4kk ennen aiottua astutusta. Ilmoituksessa tulee olla myös uroksen tiedot.

​

Pentue suunnitteilla -ilmoitus velvoittaa ilmoittamaan pentueen myös syntyneisiin pentueisiin. Ilmoitathan muutoksista välittömästi.

​

Pentue suunnitteilla -ilmoitus siirretään syntyneisiin pentueisiin (kasvattajan ilmoituksesta). Pentuetta pidetään listalla 8 viikkoa syntymästä, jonka jälkeen se poistetaan, mikäli kasvattaja ei muuta ilmoita.

 

Pentueilmoitus on ilmainen.

​

Pentueilmoitus tehdään alla olevalla lomakkeella ja lähetetään sähköpostilla osoitteeseen:

 

chp.pennut (at) gmail.com

​

​

PENTUELOMAKE

​

 

Pentueet ovat listalla ikäjärjestyksessä, vanhimmasta nuorimpaan.

​

Listalla olevien pentujen arvioiminen jää aina ostajan tehtäväksi!

​

Pentuilmoitus asioissa voi olla yhteydessä pentuilmoitusten vastaanottajaan Miira Häggblomiin - chp.pennut (at) gmail.com tai 

jalostustoimikuntaan - chp.jalostustoimikunta (at) gmail.com.

​

Pentueilmoitus säännöt

Voimassa 1.6.2015 alkaen


1. Kasvattajan tulee olla pysyvästi Suomessa asuva Suomen Tsekinpaimenkoirat ry:n jäsen.
2. Pentueen tulee olla Suomen Kennelliiton (SKL) määräysten mukainen.
3. Kasvattajan tulee olla allekirjoittanut Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumus.
4. Pennut rekisteröidään/tullaan rekisteröimään Suomen Kennelliittoon.

​


Pentueen vanhempien tulee olla astutushetkellä vähintään PEVISA -ohjelman ehdot täyttävä:

 

Pentujen vanhemmista tulee astutushetkellä olla lonkkakuvauslausunto, kyynärkuvauslausunto ja selkälausunto (LTV ja VA). Rekisteröinnin raja-arvo on lonkkaniveldysplasian aste C ja kyynärniveldysplasian aste 1. C-lonkkaiselle koiralle pitää käyttää A- tai B-lonkkaista parituskumppania ja koiralle, jonka kyynärniveldysplasiatulos on 1, pitää käyttää tuloksen 0 saanutta parituskumppania.

 

Pentueen vanhemmilta vaaditaan lisäksi jokin seuraavista suoritettuna ennen astutusta:
• Suoritettu MH ampumisella
• Hyväksytty LT
• Hyväksytty Kennelliiton jalostustarkastuksen käyttäytymisosio
• Hyväksytty paimennuskoe (ei taipumuskoe)
• Koulutustunnus palveluskoirakokeen alimmasta luokasta tai hyväksytty pelastuskoirakoe (ei esikoe).

​

Rodun ulkomaisia uroksia koskevan poikkeusluvan ehdot: Ei vaadita kyynärnivel- eikä selkälausuntoa eikä käyttäytymistä koskevaa tulosta. Ohjelma on voimassa 1.1.2020 – 31.12.2024.

 

Välimuotoisen lanneristinikaman merkinnät:
LTV0 = Ei muutoksia
LTV1 = Jakautunut ristiluun keskiharjanne (S1–S2) tai muu lievästi normaalista poikkeava rakenne
LTV2 = Symmetrinen välimuotoinen lanne-ristinikama
LTV3 = Epäsymmetrinen lanne-ristinikama
LTV4 = 6 tai 8 lannenikamaa

 

* Listalle pääsevät myös pentueet, joissa ulkomaiselta urokselta puuttuu PEVISA-ohjelman vaatima / vaatimat terveystulokset, mikäli astutus on tapahtunut ulkomailla tai siemennys on tapahtunut tuontispermalla.


* Käytettäessä ulkomaalaista urosta tai narttua, on sen terveystulosten oltava verrattavissa Suomen tuloksiin. Epäselvissä tapauksissa jalostustoimikunta antaa lausunnon, onko pentue yhdistyksen sääntöjen mukainen ja voidaanko se hyväksyä pentuvälitykseen.

 

 


Suositukset jalostuskoirille ja yhdistelmille (JTO):

 

  • Koiran tulisi olla silmäpeilattu ennen jalostukseen käyttöä. Koiralla, jolla on jokin selvästi osoitettu perinnöllinen sairaus kuten PRA, RD tai HC, ei tulisi käyttää jalostukseen.

​​

  • Jalostukseen käytettäviltä yksilöiltä tutkittaisiin lonkkien ja kyynärien lisäksi mahdollisesti myös polvet. Minimi tutkimus/kuvausikä 12kk.

​​

  • Jalostukseen käytettävän yksilön tulisi olla luonteeltaan rodunomainen, ei arka eikä aggressiivinen. Luonne ja käyttöominaisuuksien suhteen tärkeänä jalostuksellisena kriteerinä ovat kokeiden ja luonnetestien tulokset. Jalostukseen käytettävien yksilöiden luonnetestausta ja/tai MH –kuvausta suositellaan. Arkaa ja aggressiivista koiraa ei saa käyttää jalostukseen.

​​

  • Jalostukseen käytettävien koirien suositeltava alaikäraja on 24kk. Ensimmäisiä pentuja ei suositella teetettäväksi yli 5 –vuotiaalla nartulla eikä yli 8 –vuotiasta narttua suositella astutettavaksi. Pentueiden väli tulee olla vähintään 10kk. Koiraa suositellaan käytettäväksi ensimmäisen pentueen jälkeen vasta, kun sen jälkeläisistä on terveyden osalta tutkimustuloksia.

​​

  • Lisäksi tulisi huomioida, että molempien vanhempien yleisen terveyden tulee olla hyvä eikä niillä saa olla kroonisia sairauksia tai muita muutoksia (allergiat, distichiasis, selkämuutokset) ym.

​

​

Edellisten lisäksi rotuyhdistys on asettanut seuraavat jalostussuositukset:

​

  • Koira, jolla on LTV-muutoksia (1-4) suositellaan käytettävän LTV0:n kanssa.

​​

  • Mikäli koira on täyttänyt kuvaushetkellä 2 vuotta tai uusinta kuvataan, niin selän kuvauksiin suositellaan myös spondyloosi.

​​

  • Jalostukseen käytettävät yksilöt tulisi DM -testata (Degeneratiivinen myelopatia = perinnöllinen selkäytimen rappeumasairaus). DM -geenitestin tulosten tulkinta:

- Terve (Clear, N/N

- Kantaja (Carrier, A/N)

- Sairastumisriski (At Risk, A/A)

 

DM –kantajaa tai sairastumisriskin omaavaa yksilöä suositellaan käytettäväksi vain DM– terveen yksilön kanssa.

 

  • Epilepsian yleistymisen vastustamiseksi suositellaan, ettei kohtauksia saaneita koiria käytetä jalostukseen, eikä sellaista yhdistelmää uusita, joka on tuottanut epilepsiaa.

​

bottom of page