Tsekinpaimenkoira

Tsekinpaimenkoira - Chodský Pes

Chodský pes eli tsekinpaimenkoira on vanha, keskikokoinen paimenkoirarotu, jolla on pitkä säänkestävä turkki ja vilkas temperamenttinen luonne. Tsekinpaimenkoiran historia ulottuu kauas 1300 luvulle. Nykyinen jalostusohjelma rodun kotimaassa on aloitettu 1984. Geneettisesti populaatio on pieni, sillä koko kanta on elvytetty vain muutamasta yksilöstä.

 

Tsekinpaimenkoirat ovat luonteeltaan erittäin aktiivisia, energisiä ja liikkuvaisia, vailla merkkejä hermostuneisuudesta. Erinomainen harrastuskoira, joka suoriutuu vaativastakin koulutuksesta. Tsekinpaimenkoiralla on erinomainen hajuaisti ja se käyttää hajuaistiaan vaivattomasti ja innokkaasti. Käytännöllisen kokonsa, suuren työskentelyhalun ja helpon hallittavuutensa vuoksi se soveltuu erinomaisesti pelastus-, hyöty- ja harrastekoiraksi monenlaisiin lajeihin.

Tsekinpaimenkoiran rotujärjestönä toimii 1.1.2013 alkaen Suomen Palveluskoiraliitto. Suomen kennelliitto suomensi alkuperäisen Chodský pes-nimen Tsekinpaimenkoiraksi. PKU (Pohjoismainen Kennelunioni) hyväksyi rodun 2013 ja FCI (Federation Cynologique Internationale/kansainvälinenkoiranjalostusliitto) hyväksyi rodun väliaikaisesti vuonna 2019. Palveluskoira kilpailuoikeudet rotu sai 1.1.2014.

 

Ensimmäiset koirat tuotiin Tšekeistä Suomeen vuonna 2009 ja nyt noin 10 vuoden päästä koiria on Suomessa lähes 300. Ensimmäinen pentue Suomessa on syntynyt 2012 ja vuosina 2012-2018 Suomessa on syntynyt yhteensä 39 pentuetta.

 

© Suomen Tsekinpaimenkoirat ry 2020

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now