Jalostus

Tsekinpaimenkoirien jalostaminen

Keskeisimpänä jalostuksen tavoitteena on ylläpitää rotua niin, että tsekinpaimenkoiran luonne, rakenne ja ulkomuoto vastaavat rotumääritelmää sekä terveys että käyttöominaisuudet säilyvät mahdollisimman hyvinä. Rodun yhteiskuntakelpoisuus ja koirien jalostuksen eettiset periaatteet on huomioitava.

 

Kaikista sairauksista ja ongelmista kannattaa pitää kirjaa ja huomioida ne jalostusvalinnoissa, vaikka sairauden perinnöllisyydestä ei olisikaan täyttä varmuutta. Jalostuskoiran tulisi olla terve eli sillä ei ole toistuvia sairauksia tai alttiutta sairauksiin.

Jalostustoimikunta 2020

chp.jalostustoimikunta (at) gmail.com

 

Puheenjohtaja 

Nina Kallio - Ajawixens (at) gmail.com 

Muut jäsenet

Lea Saarikivi - lea.saarikivi (at) gmail.com

Paula Niinistö - niinipau (at) gmail.com

Miira Häggblom - miira.haggblom (at) gmail.com

 

 

Suomen tsekinpaimenkoirille on tehty oma rotukohtainen jalostuksen tavoiteohjelma (JTO), johon PEVISA myös kuuluu. JTO on kattava tietopaketti niin rodun historiasta kuin terveystilanteestakin sekä se on hyvä tietolähde niin kasvattajille kuin rodusta kiinnostuneillekin.

Jalostustoimikunta

 

Jalostustoimikunta on yhdistyksen toimikunta, jonka tarkoitus on neuvoa, edistää ja valvoa tsekinpaimenkoirien jalostustusta Suomessa.

 

Jalostustoimikunta kerää, tilastoi ja jakaa tietoa liittyen tsekinpaimenkoirien jalostukseen ja terveyteen. Terveyslistasta löytyy Suomeen rekisteröidyt tsekinpaimenkoirat terveystietoineen. Terveyslistalla on nähtävillä Suomen koirat ja niiden viralliset terveystulokset, sukusiitosprosentit, sekä omistajan/kasvattajan ilmoittamat tutkimustulokset, kuten esimerkiksi geenitestitulokset, mahdolliset lääkitykset, sairaudet ja kuolinsyyt.

Toimikunta auttaa kasvattajia yhdistelmien suunnittelussa ja neuvoo pyydettäessä esimerkiksi jalostuskoirien puolison valinnassa laskemalla sukusiitosprosentteja ja kertomalla suunnitellun yhdistelmän tiedetyistä riskeistä. Lopullinen puolisonvalinta ja vastuu on kuitenkin aina kasvattajalla.

Rodun kasvattajille ja jalostuksesta kiinnostuneille pyritään järjestämään erilaisia koulutustilaisuuksia, jonne on kutsuttu asiantuntijoita luennoimaan. Yhdistyksen ensimmäiset jalostuspäivät järjestettiin 2018 Lahdessa.

Tilastoja ja lomakkeita

 

Jalostustoimikunnan ylläpitämiä tilastoja ja muita lomakkeita.

Jalostustoimikunta tiedottaa 2020

 

Tuki pentujen avauskuluihin

Jalostustoimikunta kerää tietoa ja tilastoi rodussa ilmenevää pentuekuolleisuutta. Jalostustoimikunta kehoittaa kasvattajia lähettämään kaikki kuolleena syntyneet ja yllättäen 0-6 viikkoisena menehtyneet pennut avattavaksi. Yhdistys on päättänyt tukea jäsenkasvattajien pentujen kuolinsyynselvittämistä tietyin ehdoin.

Avauslähete

Terveyslista

Jalostustoimikunnan ylläpitämä terveystietolista, jonne omistajat voivat itse ilmoittaa koiriensa tietoja virallisten julkisten tietojen lisäksi.

Terveyslista

Terveys- ja kasvattaja kyselylomake

Jalostustoimikunta on laatinut kaikille tsekinpaimenkoira harrastajille suunnatun terveyskyselyn sekä kasvattajille suunnatun kasvattajakyselyn. Molemmat kyselyt löytyvät täältä kotisivuilta.

© Suomen Tsekinpaimenkoirat ry 2020

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now